Liraz
De bekroonde Israëlisch-Perzische zangeres keert terug met "Roya" (fantasie in het Farsi) een opwindende mix van traditioneel-moderne ritmes en retro-Perzische geluiden. In het geheim opgenomen in Istanbul met haar band uit Tel Aviv en risicovolle Iraanse muzikanten uit Teheran. Een muzikaal portaal naar een plek van vrede, vreugde en onbelemmerde vrijheid.
Schaduwpatronen door een decoratief raam. Een deur die diep in een verlaten oud paleis opengaat. Een glinsterende blauwe sluier waardoor kohl-omrande ogen kijken, en zich verbreden. Intriges. Mysterie. Het verleden en het heden, overlappend. Roya.
Het nieuwe derde album van de bekroonde Israëlisch-Perzische zangeres Liraz is een uitnodiging om te dromen. Anthems, liefdesballades, glinsterende dansmuziek uit het Midden-Oosten ... Een verzameling van 11 nummers die die kenmerkende mix van traditioneel-moderne ritmes en retro-Perzische soniek verrijken, Roya ('fantasie' in het Farsi) is muziek als een magisch portaal, een gewelfde poort naar een plaats van vrede, vreugde en onbelemmerde, chador-wuivende vrijheid.
"Mijn fantasie, ik wenste vrede in de wereld," zingt ze in het Farsi, met die gouden stem, op het hallucinogene titelnummer. "Ik zal mijn hoop niet verliezen/je zult zien, onze harten zullen elkaar kruisen."
Liraz en haar Israëlische sextet (drie vrouwen, drie mannen) namen Roya gedurende tien dagen op in Istanbul, in een kelderstudio die aan het zicht van het publiek was onttrokken en waar het knetterde van de creativiteit.
Bij hen waren componisten en musici uit de Iraanse hoofdstad Teheran op viool, altviool en de tar, de houten luit met wespvormige vleugels. Dezelfde groep anonieme spelers die eerder online samenwerkte met Liraz, zonder vragen te stellen, zonder gezichten te laten zien, onder de radar van de geheime politie van Teheran, voor haar bejubelde album Zan uit 2020. Spelers die undercover van Teheran naar Istanbul reisden om met Liraz en producer/multi-instrumentalist Uri Brauner Kinrot in levende lijve te werken.