Fendika 2021
Het visioen van een Ethiopische danser
Op eigen kracht
Ambitie kan Melaku Belay, de drijvende kracht achter Fendika, niet worden ontzegd. Vanuit een armzalig bestaan op straat als schoenpoetser ontwikkelde hij zich op eigen kracht tot succesvol danser in een azmari bet – de Ethiopische variant van de Britse folkclub – en legde jarenlang centjes opzij tot hij in 2008 de tent kon overnemen. De naam van de club, Fendika, adopteerde hij vervolgens voor al zijn activiteiten, dus ook voor het ensemble dat Fendika als thuishaven heeft en waarmee hij sindsdien internationaal toert om de Ethiopische cultuur wereldwijd op de kaart te zetten.
Wandelende aardbeving
Inmiddels leidt Belay ook een tweede groep, Ethiocolor, en richtte hij in 2016 het Fendika Cultural Center op als expositieruimte voor beeldende kunst. Op grond van al die inspanningen ontving Fendika als organisatie in 2020 de Prins Claus Prijs, vanwege het vitaliseren van de traditionele cultuur van Ethiopië en daarbij het experiment niet te schuwen.
Als danser bij zijn eigen ensembles gooit Belay al even hoge ogen. Zijn spectaculaire beheersing van de ekista (een traditionele dans van de Amhara) leverde hem in eigen land de bijnaam ‘wandelende aardbeving’ op. Fendika werkte in Ethiopië samen met beroemdheden als Mahmoud Ahmed en Getatchew Mekuria en sinds 2008 ook in Nederland met The Ex.
Bezetting
Melaku Belay - Dans
Mesela Abebaye - Keberotrommels
Sentayehu Tadesse - Krar
Habtamu Yeshambel - Masenko
Robel Solomon - Baskrar
Wude Tesfaw - Zang
Meer ontdekken?
Maak kennis met Fendika door te kijken en te luisteren naar hun Music Meeting Concert en het Music Meeting Talks interview naar aanleiding van het concert.