De latin-fusion band Wara was op zondag 19 mei te zien op NPO1 in het muziekprogramma Vrije Geluiden van de VPRO. De energieke band uit Londen onder leiding van Eliane Correa is op 9 juni, eerste Pinksterdag, een van de bijzondere acts op International Music Meeting Festival.

Wara in Vrije Geluiden (vanaf 00:40:00)

Met Eliane Correa heeft Music Meeting een Artist in Focus die zinderende, dansbare muziek combineert met rake statements. Wara mixt feestelijke latin met een politieke boodschap – en met Londen. De Londense muziekscene danst al sinds 2010 op de explosieve composities van Wara.

Eigen stempel

Bandleider Correa zet van oudsher hypermasculine genres zoals hiphop en de, van oorsprong Jamaicaanse, dembow volledig naar haar hand. Net als de songs is de samenstelling van de band zeer divers: de leden komen uit Cuba, Congo, Venezuela en Chili. “Wij bouwen voort op wat onze voorlopers hebben gecreëerd in Zuid-Amerika en overal ter wereld, en drukken daar ons eigen stempel op”, zei Correa bij Vrije Geluiden.

Platform

Samen met frontvrouwen Juanita Euka en Fedzilla toont Correa zich zeer geëngageerd. De band schuwt het niet met muziek een boodschap af te geven. De essentie volgens Fedzilla: “Dat elke verandering bij jezelf begint.” Er is een verhaal te vertellen, aldus Correa: “De wereld is een enorme bende, daar zijn we het wel over eens. Dus als je als band een platform hebt, dan kun je de mensen iets meegeven, of het nou troost is of woede of kennis, iets waar ze over nadenken.”

Artist in Focus

Eliane Correa is dit jaar Artist in Focus bij Music Meeting. Behalve als toetseniste – ze is opgeleid in klassiek-piano – en als zangeres van Wara treedt ze nog met andere bands op. Op 8 juni met Mercadonegro, op 9 juni met haar band Wara en 10 juni met het Nederlandse ensemble Fuse.

Bekijk de uitzending van Vrije Geluiden online >>

BONUSTRACK Wara – Mambo Libre

Koop tickets