DOOR: ILONA VERHOEVEN
FOTO: THOMAS DORN

Van je familie moet je het hebben. Dat is de levensinstelling van de Malinese superster Bassekou Kouyaté, meester van het kleine snaarinstrument ngoni. In zijn band Ngoni Ba zitten alleen familieleden. En dat is volgens hem – en daar staat hij niet alleen in – een heel cool ensemble.

Ik speel met mijn vrouw, mijn kinderen, mijn broers en mijn neven samen. We zijn bijzonder hecht, er zijn nooit problemen. Als er al iets is, dan bespreken we het, we respecteren elkaar en we praten altijd over alles. We zijn echt een heel cool ensemble. We componeren zelfs samen, we zijn heel close. Maar ik ben de ‘chef’, de baas. Dat is mijn leven.”

Is het anders om muziek te maken met familie dan ‘gewoon’ samen te spelen met collega-musici?

“Absoluut! Als je met je familie samenwerkt weet je dat iedereen begrijpt waar het om gaat. Met andere musici heb je vaak verschil in opvattingen. De klank van de ngoni die wij al wij eeuwen kennen, die van grootvader op zoon op kleinzoon wordt doorgegeven, is het belangrijkste. Iemand anders zou het niet zo koesteren als wij.”

Is muziek binnen de groep daarmee ook een soort ‘taal’ van de familie of overstijgt het dat?

“Ja, het is vertrouwd binnen mijn familie, maar ik geef de muziek door en heb de deur geopend voor de hele wereld. Er zijn heel veel mensen die de ngoni ook willen bespelen. Ik heb meer dan vijftig studenten uit Amerika, Japan, China. De hele wereld moet de mogelijkheid hebben naar de ngoni te luisteren, het instrument te bespelen en muziek te maken.”

Je hebt een verhaal te vertellen. Over de ngoni als instrument, over lijnen naar de geschiedenis en de toekomst via muziek. Hoe vertel je dat verhaal?

“Het spelen op festivals helpt bij het in stand houden van onze manier van musiceren en de lang bewaarde kennis daaromheen. Onze voorouders waren wandelende encyclopedieën, zo hielden ze tradities in ere en gaven ze die door van grootvader op vader op kind. Precies zoals ik het zelf ook gedaan heb. Mijn kinderen leerden het gaandeweg, doordat ik het ze liet zien. Ik probeer dingen uit, wat ook weer helpt om een nieuw publiek te bereiken, het wah wah pedaal bijvoorbeeld – mensen vinden dat leuk. Ik geloof dat dat ook komt omdat ik hou van wat ik doe. Mijn muziek is echt alles voor me. De jonge generatie wil ik daarin meenemen.”

Hoe inspireer je de nieuwe muzikanten?

“Op dit moment ben ik bezig met een opleidingscentrum in Bamako, met steun van de Malinese overheid. Hier leiden we kinderen op en geven we ook mensen van buiten Mali de kans om lessen te volgen. Het gaat niet alleen om de ngoni, ook om instrumenten als de kora, de balafoon, de djembé en de doundoun. Instrumenten die anders niet bewaard blijven. Ik zie het als mijn taak om me in te zetten voor het in leven houden van de Malinese cultuur.”

< TERUG NAAR OYO HOME

BASSEKOU KOUYATÉ & NGONI BA

Bassekou Kouyaté is een meester op de traditionele West-Afrikaanse luit, de ngoni. Hij is eveneens een sterartiest. Zijn meest recente tour met de band Ngoni Ba was een daverend succes en tot ons genoegen speelt de groep dit jaar op Music Meeting. Kouyaté treedt op sinds de jaren tachtig. Hij heeft gespeeld met vele grootse artiesten, van Ali Farka Touré (die hij vergezelde op diens laatste tournee), tot Bono en Paul McCartney. Het nieuwste album van zijn groep, ‘Miri’ (‘droom’ in het Bambara), is een ode aan liefde, familie en vriendschap.

MEER INFO

BASSEKOU KOUYATÉ & NGONI BA OP MUSIC MEETING

Zaterdag 8 juni

TICKETS

OOK IN OYO MAGAZINE

DE CHEMIE TUSSEN MARTINEZ EN RODRÍGUEZ

Ambassadors of happpines over hoe Muziek je leven kan veranderen

VAN STRAAT
NAAR STUDIO

Rum Buffalo vertelt over busking en de toekomst van de band

“EIGENLIJK BEN IK EEN ONTZETTENDE NERD”

Eliane Correa is bandleider van Wara en artist in focus op Music Meeting

International Music Meeting Festival
8 • 9 • 10 June 2019 • Pinksterweekend

PROGRAMMA

NIEUWS

INFORMATIE