MMORE JAZZ

Samen met LUX Nijmegen presenteren wij een serie top internationale jazz- en improvisatieconcerten: MMore Jazz. Met optredens van gevestigde iconen, pioniers en talenten laten wij zien dat er in de hele wereld avontuurlijke en geïmproviseerde muziek gemaakt wordt.

26 september 2019

Kika Sprangers Large Ensemble

&

Kevin Hays & Lionel Loueke: ‘Hope’

 

Een bijzondere dubbel-jazzconcert als opening van het LUX podiumseizoen 2019/2020, met Nijmeegs jazztalent Kika Sprangers en de jazzlegendes Kevin Hays en Lionel Loueke.

Jong, Nijmeegs jazztalent Kika Sprangers trapt af met HumanTraits, de releasetournee van haar gelijknamige album. Met HumanTraits wil ze het publiek bewust maken van het gebrek aan directe sociale verbinding tussen mensen in de huidige maatschappij, onder het motto: “Je kan je met iedereen verbinden, zolang je diegene maar recht in de ogen durft te kijken.”

Na de pauze nemen de twee jazzlegendes Kevin Hays en Lionel Loueke, uit de koker van ‘MMore Jazz’, je mee in hun project Hope, waarin ze percussief gitaarspel, vocale beateffecten en uitzonderlijk samenspel op magische wijze combineren.

TICKETS >

Lees meer:

Kevin Hays & Lionel Loueke

In een doezelende trance

Geen jazzgitarist heeft zo’n onderscheidende sound en stijl als Lionel Loueke. De in Benin geboren Loueke gebruikt de gitaar als een percussie-instrument zonder dat dit ten koste gaat van de melodieuze kwaliteit. Vaak zingt hij er ook nog bij; verandert hij in een fluisterende human beatbox die de muziek even opwindend als ongrijpbaar maakt. Loueke vormt nu een prachtig duo met de even veelzijdige toetsenist Kevin Hays die het beste in hem bovenhaalt. Samen maken ze muziek die zachtmoedig, maar ook spannend is. De aangenaam wiegende maar subtiel gevarieerde ritmes brengen de luisteraar in een doezelende trance. Toch gebeurt er intussen van alles. Solistische hoogstandjes, verbluffende harmonische vondsten, melodieën die verrassend, maar ook meezingbaar zijn en voor alles die heerlijke ritmes, lichtvoetig en elegant, alsof iemand anders voor je danst terwijl jij achterover leunt en weldadig weg soest. Dan is het ook nog eens muziek die vele werelden verbindt.

Kevin Hays – piano, zang
Lionel Loueke – gitaar, zang

Kika Sprangers Large Ensemble

Strakke grooves, warm en lyrisch

Verbinding is ook het codewoord bij Human Traits het nieuwste project van de uit Nijmegen afkomstige saxofoniste Kika Sprangers. Muziek die benadrukt dat mensen sociale dieren zijn en zeker geen eilanden. Even talentvol als daadkrachtig heeft Sprangers het aangedurfd een liefst elf koppen tellende band samen te stellen. Met drie zangeressen die elk een markante stijl hebben, maar vooral ook fantastisch samenklinken. De ongebruikelijke bezetting van de blazerssectie – basklarinet, hoorn, trompet en fluit – zorgt niet alleen voor een fris en gebalanceerd geluid. Ook daarin laat Sprangers doorklinken dat eigenheid niet haaks staat op verbinding. Al die verschillende stemmen versterken elkaar. Zeker als ze ondersteund worden door het soort strakke grooves die Sprangers steeds weer in haar muziek weet te verweven en die onderstrepen hoe alert het saxofoonspel van Sprangers zelf is. Geconcentreerd, to the point, maar ook warm en lyrisch. Een zeldzaam goed, een musicus met zoveel vaardigheid én visie.

Kika Sprangers – alt- en sopraansaxofoon
Remigijus Kazukauskas – fluit
Koen Smits – trompet
Romain Bly – Franse hoorn
Emilio Tritto – basklarinet
Anna Serierse – zang
Sanne Rambags – zang
Marit van der Lei – zang
Koen Schalkwijk – piano, Wurlitzer
Alessandro Fongaro – contrabas
Willem Romers – drums

Afgelopen events

3 mei 2019

Marquis Hill Blacktet

Verenigde Staten

Vloeiend; als je het werk van de Amerikaanse trompettist Marquis Hill in één woord wilt vangen, is dat het. Vloeiend in zijn manier van spelen en dan vooral ook in het samenspel. De fijne melodische lijnen van trompet en sax versmelten en bewegen zo met elkaar mee dat het ten slotte lijkt alsof ze uit een en hetzelfde instrument afkomstig zijn. Twee albums, ook Hills nieuwste, kregen de titel ‘Modern Flows’ mee. Daarin schuilt een verwijzing naar hiphop en de soepele woordenstroom van een rapper. Toch gaat het verder dan dat. Musici hebben het vaak over het doorbreken van kaders of het slechten van grenzen. Hill wil met zijn muziek juist vrijelijk tussen verschillende genres heen en weer bewegen en wel op zo’n manier dat er juist helemaal geen genregrenzen meer lijken te bestaan. Geholpen door een fenomenale techniek – niet voor niets sleepte hij in 2014 de Monk Award binnen, de meest prestigieuze jazzprijs ter wereld – lukt het Hill om live gedrumde hiphopbeats te koppelen aan freejazz, en bebop aan soul of funk. De ritmes en blazerspartijen zijn strak, maar de solo’s en de overgangen juist los en spontaan. Schijnbaar zonder moeite komt alles, zeker ook op het podium, bij elkaar, vloeiend inderdaad.


Marquis Hill – trompet
Braxton Cook – altsax
Joel Ross – vibrafoon
Junius Paul – bas
Jonathan Pinson drums

TICKETS >

Volg Marquis Hill Blacktet

Facebook
YouTube
Instagram
Twitter
Website

27 april 2019

João Bosco Quartet

Rio de Janeiro

De muziek van de Braziliaanse zanger/gitarist João Bosco is even mooi als misleidend. Sommige van zijn songs lijken wat weemoedig weg te kabbelen, andere klinken energiek en opgewekt: niets aan de hand. Dat zit toch net even anders. Bosco (1946) is een heimelijke virtuoos. De kans dat je de complexiteit van zijn spel bij oppervlakkige beluistering opmerkt, is niet groot. Het is Bosco ook helemaal niet om technisch vertoon te doen, het gaat om de songs. Dat daarin op verschillende niveaus meer, maar vooral ook iets anders gebeurt dan bij je in eerste instantie meent te horen, heeft Bosco’s muziek in thuisland Brazilië  een legendarische status bezorgd. Natuurlijk vanwege zijn formidabele techniek waarover collega-gitarist Lee Ritenour ooit opmerkte: ‘João Bosco is in zijn eentje een heel orkest.’ Maar vooral vanwege zijn vermogen om tussen de regels door een troostrijke boodschap over te brengen. Toen Brazilië nog een dictatuur was, omzeilde Bosco de censuur met subtiele liedteksten. Anders dan het regime begreep het publiek meteen dat Bosco’s lied over een circus in wezen over dat regime ging. Of de dictatoren toentertijd stiekem van Bosco’s muziek genoten, is niet bekend, maar het zou niet verbazen, want je kunt ook geweldig van zijn muziek genieten als je volkomen argeloos bent.    

João Bosco –  gitaar, zang
Ricardo – Silveira gitaar
Guto Wirtti – bas
Kiko Freitas – drums

TICKETS >

Volg João Bosco Quartet

Facebook
Website

10 maart 2019 – [uitverkocht]

Jane Bunnett & Maqueque

Canada, Cuba

Sopraansaxofoniste en fluitiste Jane Bunnett houdt zich al decennialang vol toewijding bezig met Cubaanse muziek. De Canadese blazer werd al op jonge leeftijd door de kracht van Cubaanse muziek gegrepen. Ze debuteerde eind jaren tachtig met meer op vrije jazz gerichte albums, maar bijvoorbeeld al op haar tweede plaat ‘Duets’ met pianist Don Pullen duikt een Cubaanse traditional op. Die liefde is geenszins een bevlieging en gedurende Bunnett’s succesvolle loopbaan alleen nog maar gegroeid. In de loop der jaren is Bunnett zich almaar intensiever met Cubaanse muziek gaan bezighouden. En bepaald niet zonder succes. Haar albums zijn met prijzen overladen en precies zoals ze begon, vormt de vermenging van haar jazz roots met de traditionele én moderne Cubaanse muziek de rode draad. Bunnett is nu met het opwindende Cubaanse kwintet Maqueque een nieuwe samenwerking aangegaan. Volgens Bunnett heeft alles wat zij in het verleden heeft gedaan, geleid naar deze groep: ‘Het is het perfecte vehikel om mijn muziek te vertolken.’ Het uitverkoren Maqueque is een band uit Cuba, spelend vol energie en bestaande uit uitsluitend vrouwen. Niet toevallig vindt de Europese tournee van de groep daarom rond internationale vrouwendag plaats.

Jane Bunnett – sopraan saxofoon, fluit
Joanna Majoko – zang, percussie
Dánae Olano – piano, zang
Tailin Marrero – bas
Mary Paz – conga’s, bata drums, zang
Yissy García – drums

BEKIJK FOTO'S >

Volg Jane Bunnett & Maqueque

Facebook
Instagram
Website