Afkomstig uit New York, maar geworteld in Cuba brengen percussionist/zanger Pedrito Martinez en pianist Alfredo Rodríguez stijlen én werelden bij elkaar. Al jaren vieren ze successen op alle belangrijke podia in de wereld, op 8 juni treden ze op in Nijmegen tijdens International Music Meeting Festival. ‘Muziek kan je leven veranderen.’

“Alfredo en ik hebben een geweldig nieuw album, Duologue“, begint Pedrito Martinez, via Facetime, terwijl hij tevreden achterover leunt op de achterbank van een auto. Alfredo Rodríguez en hij maakten ieder voor zich al heel wat cd’s en om er samen een op te nemen stond hoog op hun wensenlijstje. Dat hij zo blij is met het nieuwe album, komt niet in de laatste plaats door een geslaagde samenwerking, zegt Martinez, die vol lof is over zijn vriend Rodríguez.

Chemie

“Ik hou van zijn manier van piano spelen, en van hoe hij is als mens. Tussen Alfredo en mij is echt sprake van chemie. We halen het beste in elkaar naar boven. Dat maakt het hele proces van samen musiceren en nieuwe stukken arrangeren zo makkelijk.” Die flow is te merken tijdens de concerten waar je als toeschouwer direct in meegetrokken wordt. Intuïtieve kalme jazz die al met Keith Jarrett vergeleken is, afgewisseld met een perfecte mix van afrocubaans, jazz, rock en funk. Het plezier spat ervan af. “Muziek is fun, geen kwelling”, verzekert Martinez.

New York

Met zijn grote bril en, strak over zijn oren en voorhoofd, een muts van de New York Yankees oogt Martinez als een jongen van de straat, een aardige jongen. Twintig jaar woont hij nu in New York. “Sinds 1998, en ik vind het nog steeds geweldig. De stad is uniek, de rockscene is een van de meest kosmopolitische in de wereld. En er is veel energie van verschillende culturen.”

Als jonge artiest uit Cuba op tournee in Canada besloot hij niet meer terug naar huis te gaan. Uiteindelijk vond hij zijn plek in New York, waar hij een vliegende start maakte door mee te doen aan de prestigieuze Thelonious Monk International Jazz Competition. Toeval en geluk kwamen samen, want er was net een nieuwe categorie toegevoegd, eentje die Martinez op het lijf was geschreven: hand drumming. Die award was voor hem.

Inspiratie

Sindsdien heeft Martinez bijgedragen aan zeker honderd albums en werkte hij samen met talloze muzikanten. “Er zijn zoveel mensen inspirerend voor me geweest… Sting, Elton John, Paul Simon.” De opsomming zou nog wel even door kunnen gaan – om nog een paar namen te noemen, Bruce Springsteen en Wynton Marsalis – want hij speelde met de ‘groten der aarde’.

“Het klikte meteen”, kijkt hij terug op de eerste ontmoeting met Alfredo Rodríguez. Het was tijdens het beroemde jazzfestival van Montreux, in Zwitserland. “Toen ik hem zag spelen, was het alsof ik ontdekte wat nog ontbrak: een andere wereld. Compleet anders.”

Alfredo Rodríguez

Aanvullende stijlen

Rodríguez, voorin naast de chauffeur, zwaait als zijn vriend de telefoon even in zijn richting draait. Op de bijrijdersplek zit bepaald niet eenzelfde type man als op de achterbank. Integendeel. Wie het tweetal ziet optreden weet meteen dat dat ook geldt voor hun muziekstijlen. “Het grootste verschil is dat ik de kans heb gehad naar het conservatorium in Havana te gaan, en Pedrito niet”, verklaart Rodríguez desgevraagd. De stijlen, zo legt hij uit, vullen elkaar aan. “Elke keer als je met iemand samen speelt, komt ook zijn persoonlijkheid in de muziek erbij. In die zin leren Pedrito en ik van elkaar, en beïnvloeden we elkaar ook. Het is een proces van verwevenheid, zowel in het leven als in onze muziekstijlen delen we van alles. Behalve verschillen hebben we ook heel veel gemeen, er is een goede balans.”

Cuba

Ook Rodríguez heeft Cuba verlaten, in 2009, en is in New York neergestreken. De gezamenlijke wortels spelen ontegenzeggelijk een rol van betekenis. “Cuba is zo’n klein eiland dat je als kind voortdurend naar dezelfde soort muziek luistert, folklore, rumba, etcetera. Wat dat betreft groeiden Pedrito en ik onder gelijke omstandigheden op, we hoorden dezelfde klanken en ritmes. Iets anders is dat we ook altijd te maken hadden met muziek die verboden was. Muziek uit de Verenigde Staten konden we niet krijgen, dus als iemand de hand wist te leggen op een album van buiten Cuba, dan deelden we dat over het algemeen met elkaar.”

Music Meeting

De musici zien uit naar Music Meeting Festival. “We hopen dat we het publiek een goede tijd kunnen bezorgen, en we gaan weer allemaal nieuwe mensen leren kennen”, zegt Martinez. “Nieuwe fans, nieuwe vrienden.” Volgen er na Nijmegen nog meer optredens in Europa? “Jazeker, we gaan naar Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk, overal heen!” Heel even is het stil, dan vult een brede grijns ineens het gezicht van Martinez. “Zie je het? Ze hebben hier in de auto ontzettende lol om mij, ‘overal’, zei ik, we rijden nu door de middle of nowhere.”

Ambassadors of happiness

De rit die ze maken beslaat ruim duizend kilometer, van het ene podium naar het andere. Dwars door Kansas en Colorado. “Muziek kan je leven veranderen, weet je, dat voelt zo goed. Het is een voorrecht om voor de muziek de wereld over te mogen reizen”, zegt Martinez en werpt een blik naar buiten. “Elke dag is anders, nee, elke dag is prachtig, zeker als we op tournee zijn, en zelfs als er iets minder leuks gebeurt, zijn we toch gelukkig, want alles wat negatief is draaien we om tot iets positiefs. We zijn ambassadors of happiness.”

Alfredo Rodríguez en Pedrito Martinez spelen op zaterdag 8 juni op Music Meeting.

TICKETS >