Mokoomba

By 13/03/19artist

Mokoomba

Zimbabwe

Mokoomba

Zimbabwe

 

Opwindend ritje in Zimbabwaanse rollercoaster

Afrikaanse muziek beleefde hier hoogtijdagen in de jaren negentig, maar de laatste tijd braken er nog weinig artiesten internationaal door. Gelukkig is er Mokoomba uit Zimbabwe. De groep stond op grote festivals als Roskilde en Sziget, mocht bij Later with Jools Holland aanschuiven en gaf een historische performance in het Apollo Theater in New York. De zeskoppige band rond Mathias Muzaza – charismatisch boegbeeld met opvallend scherpe stem – werd in 2007 opgericht in Victoria Falls, om de hoek bij de beroemde watervallen, en maakt vooral live onweerstaanbare afro-fusion. Zowat alles komt voorbij: hedendaagse ‘Zimrock’, Zuid-Afrikaanse soul en gospel, Nigeriaanse afrobeat en Congolese soukous, maar ook funk, (jazz)rock, latin, hiphop, ska, reggae en dancehall. Het resulteert in een uiterst opwindend Zimbabwaans rollercoasterritje. Behalve in het Engels zingt de groep ook in verschillende Zimbabwaanse talen. De bandnaam betekent ‘diep respect voor de rivier’, een ode aan de Zambezi.
Dat Mokoomba voer voor de dansvloer produceert, had ook de Nederlandse dj Gregor Salto door: hij nam samen met de groep Messe messe op, een internationale floorfiller.
Hun laatste, schitterende album Luyando bevat rauwe, grotendeels akoestische songs, maar dansmuziek blijft het. Dat Mokoomba een enorm hechte band is, blijkt wel uit het feit dat de groep zeven jaar geleden – toen nog vrij onbekend – al eens op de Music Meeting stond, in exact dezelfde samenstelling.

Mathias Muzaza – zang, percussie
Trustworth Samende – gitaar, zang
Donald Moyo – keyboards, zang
Abundance Mutori – bas, zang
Ndaba Coster Moyo – drums, zang
Miti Mugande – percussie, zang

Mokoomba op Music Meeting

Dag: Zondag 9 juni
Tijd: 22:45
Stage: Nikko